تصور اشتباه مردم درباره تعداد پزشکان/ با کمبود شدید پزشک مواجهیم

علی امرایی عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور در گفت‌وگو با خبرنگار تعلیم و تربیت خبرگزاری فارس با اشاره به وضعیت رشته‌های علوم پزشکی، اظهار کرد: در سال 83، تعداد 37 درصد متقاضیان کنکور سراسری داوطلب رشته تجربی بودند اما الان 63 درصد متقاضیان کنکور سراسری، داوطلب رشته تجربی هستند.

وی ادامه داد: در ایران، 11 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر وجود دارد اما بسیاری از کشورها، این عدد بین 30 تا 50 پزشک است. به عنوان مثال این عدد به ازای 10 هزار نفر در سوریه 13 پزشک، در فلسطین 17 پزشک، در ترکیه 18 پزشک، در آذربایجان 33 پزشک، در قزاقستان 40 پزشک، در گرجستان 60 پزشک و در کوبا 81 پزشک است.

*معضلی که کمبود ظرفیت در رشته پزشکی به وجود آورده است!

امرایی با بیان اینکه کمبود ظرفیت در رشته پزشکی باعث شده است که 640 هزار داوطلب رشته تجربی پشت سد کنکور ببینیم، گفت: اگر حرف از مافیای کنکور می‌زنیم؛ این مافیا در اینجا در بحث انحصارطلبی در پزشکان ریشه دارد.

وی اضافه کرد: در سال 67 تعداد 27 دانشکده پزشکی و 82 هزار تخت بیمارستانی داشتیم که در سال 90، تعداد 50 دانشکده پزشکی و 130 هزار تخت بیمارستانی داشتیم و با اینکه زیرساخت‌ها و تعداد اعضای هیأت علمی افزایش یافته است، سال 67 تعداد 4600 پذیرش رشته پزشکی داشتیم و سال 90 هم این عدد 4600 بود؛ یعنی با این همه پیشرفت، هیچ تغییری در پذیرش رشته پزشکی نداشتیم.

* تصور اشتباه مردم درباره تعداد پزشکان

عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور با بیان اینکه مجموع پذیرش در رشته پزشکی در دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی و ایران در سال 65 تا 67، عدد 1500 بوده است که در حال حاضر این عدد 700 شده یعنی نصف شده است.

وی تصریح کرد: جالب اینجاست که تصور مردم و مسؤولان در حال حاضر این است که ما پزشک زیاد داریم یعنی اگر الان از مردم سؤال کنید می‌گویند الان تعدادی از پزشکان ما، تغییر شغل دادند و حتی خبری را چند وقت پیش دیدم که می‌گفتند پزشکی راننده تاکسی شده است و کار نیست.

* امکان تعارض منافع/ مافیای انحصارطلب در پزشکان

امرایی گفت: به نظرم مهمترین عامل کمبود پزشک، مافیای انحصارطلب در پزشکان است و نباید وزرا و مدیرانی که پزشک هستند برای حوزه سلامت تصمیم بگیرند. چراکه امکان تعارض منافع وجود دارد؛ کسانی می‌توانند در حوزه سلامت به نفع مردم تصمیم‌گیری کنند که سابقه و تخصص در حوزه مدیریت داشته باشند. 

وی با بیان اینکه علت خستگی کادر درمان در مواجهه شیوع ویروس کرونا، شیفت‌های طولانی مدت است که نشان‌دهنده کمبود پزشک است، افزود: در حال حاضر مردم و مسؤولان باید بدانند بر خلاف تصوری که وجود داشته است، با کمبود شدید پزشک مواجهیم و هرچه سریع‌تر رفع انحصار در این زمینه باید صورت گیرد. 

* نباید درِ دانشگاه‌های پزشکی را باز کنیم که هر کسی می‌خواهد وارد شود

عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور اظهار کرد: افزایش ظرفیت رشته‌های علوم پزشکی باید به‌گونه‌ای باشد که سلامت مردم به خطر نیفتد یعنی نباید درِ دانشگاه‌های پزشکی را باز کنیم که هر کسی می‌خواهد وارد شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر ظرفیت کم است و اگر شاهد افزایش ظرفیت باشیم، شاهد کاهش داوطلبان کنکور می‌شویم و میل رفتن به رشته‌های علوم پزشکی کمتر می‌شود چون رفع انحصار می‌شود و در این حالت دانش‌آموز با دید بازتر می‌تواند به آینده شغلی خود فکر کند. 

امرایی در این خصوص درخواست کرد که مجلس شورای اسلامی اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی به این موضوع ورود کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 13 =